Tekstboks: Tekstboks:

Forside:          Om Arkivet:      Sidste Nyt:        Artikler:    Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt                

Birket Lokalhistorisk ArkivTræskoene & Signe Stubs Legat, fortsat:

 Træskoskulpturen

Signe blev som før nævnt født i 1842, og da tiden for 150 – årsdagen begyndte at nærme sig, drøftede man både i bestyrelsen for Signe Stubs Legat og i menighedsrådet for Birket Kirke, hvordan man bedst kunne markere begiven­heden.

Det blev foreslået at få lavet et lille anlæg på kirkegården ved Birket Kirke, hvor Signe efter eget ønske ikke fik sat en gravsten efter sig i 1932.

Den slags skulle man ikke bruge penge på, havde hun sagt. Men nu var der enighed om at etablere et mindeanlæg for hende.

Ingrid Lund Hansen udarbejdede en skitse med to træsko, som kunne symbolisere Signes sparsommelighed. Forslaget fik hurtigt tilslutning, og der blev truffet aftale med stenhugger Borchersen-Madsen fra Sakskøbing om at hugge dem i granit.

Mindeanlægget blev anlagt efter forslag fra konsulent Jørgen Holm fra Østifternes Haveselskab i løbet af efteråret 1991. Træskoene tog lidt mere tid, og kunne sættes op i foråret 1992, hvor de blev anbragt på en rund granitsok­kel centralt i det brostensbelagte mindeanlæg.

Den 14. juni 1992 blev anlægget indviet med deltagelse af indbudte gæster, over 100 Birket-borgere og akkompagneret af Nykøbing Falsters Postorkester. Udgifterne til mindeanlægget blev dækket af Signe Stubs Legat med 3.660 kr. til Jørgen Holm for at udarbejde forslaget til anlægget.

20.369 kr. til anlægsgartner Per Hansen, Nysted, for det praktiske arbejde. 35.271 kr. til stenhugger Borchersen-Madsen for at lave skulpturen.

Signe fik ikke en gravsten på sin grav, da hun døde, men et par træsko. Desuden er vejen mellem Birket og Lindet opkaldt efter hende.

Træskoene symboliserer også bedre end en traditionel gravsten, hvem hun var, og skulpturen vil nok være så langtidsholdbar, at der i mange år vil være mulighed for fortsat at mindes en kvinde, hvis sparsommelighed har været til stor gavn for Birket Sogns beboere.

 

Legatet efter 1970

Gennem 70'erne var der ingen uddeling af det årlige renteafkast fra legatet, og stille og roligt voksede Signes pengetank op over millionen. Der var en hed diskussion i Birket Sogn og med Ravnsborg Kommune om anvendelsen af legatets midler, men i 1980 kom der gang i sagerne. Det tidligere forsamlingshus, som var ejet af De Danske Løgfabrikker, blev sat til salg.

Nu blev der mulighed for at Signes penge kunne finansiere en sognegård, og i slutningen af 1980 blev beboerne/legatbestyrelsen tilbudt huset for 270.000 kr., og ved anvendelse af Signes opsparede penge blev bygningen erhvervet, istandsat og udbygget til den nuværende sognegård.

Samtidig hermed blev legatets bestemmelser ajourført. Efter de nye bestemmelser skal legatets bundne kapital (som i 1981 var på 783.092 kr.) forblive urørt, og rentetilskrivningen skal anvendes i Birket Sogns interesse efter legatbestyrelsens bestemmelser. Legatbestyrelsen udpeges af byrådet i Ravnsborg Kommune.

Uddrag af Bjarne Lund Hansens bog af samme titel.

Tekstboks:
Tekstboks:

   Forside:       Om Arkivet:      Sidste Nyt:        Artikler:    Gårde:    Portrætter:     Slægtsforskning:      Kontakt                

Næste